Bonde

”Kära värdefulla bonde. Du dedikerar ditt liv åt att bruka vår mark, att ta hand om djur och att producera mat.

Jag vet att du ofta har det tufft. Men jag vet också att du njuter av din omgivning och att du i grund och botten älskar det du gör. Jag älskar det också.

Jag älskar att se vårt öppna landskap, att se dina djur beta i hagarna och jag älskar att se axen vaja för vinden som om de vore vågor på ett hav. Det du gör, kära bonde, är större än jag kan beskriva.

Landskapet är en så stor del av vem jag är och vad jag känner mig hemma i. Utan dig skulle en del av mig gå förlorad. Det syns i dina händer att du lägger ner mer tid på ditt arbete än vad de flesta andra gör. Många fler timmar än du egentligen får betalt för.

I dina ögon strålar det kärlek och passion för ditt arbete, men jag ser att du är matt ibland också. Jag har förstått att du är en pjäs i ett orättvist spel där de andra spelarna inte har samma tuffa regler som du, svenska bonde.

De oberäkneliga EU-bidragen är ett orosmoment i din vardag och du skulle hemskt gärna vilja kunna ta fyra veckors semester från gården tillsammans med dina nära och kära. Precis som många av oss andra gör.

Men min kära, värdefulla bonde. Jag vill tacka dig för allt slit och all energi du lägger ner i ditt arbete, vars frukt jag så generöst får njuta av. Ibland önskar jag att bonden jag såg var jag själv, att få vara ett med naturen och leva av jorden på ett helt annat sätt än jag gör i dag. Sedan inser jag den enorma arbetsbördan och tappar andan. Så återigen: Tack.

Tack för att du står ut och fortsätter trots ekonomiska och känslomässiga förluster när skördar regnar bort eller när ett djur blir sjukt.Jag lovar att alltid göra så gott jag kan i min vardag för att hjälpa dig att fortsätta din verksamhet. Den betyder så mycket för mig, ja för hela samhället.  Hannah Svanteman”


Text och foto Hannah Svanteman